Благодаря за допълнителното разяснение. В такъв случай процесът изглежда леко завоелиран - ако правилно разбирам, СД не би била приета в сайта на НАП, ако в посочената директория не присъстваха също и дневниците и съответно дневниците се "дърпат" автоматично и "тихо" от същата директория от НАП. Но може и да не разбирам :D. Все пак, отново благодаря, delphine  :good:
Благодаря много за бързия отговор :)!

Не разбирам защо в закона пише, че заедно с декларацията се представят и дневник за покупките и дневник за продажбите, при положение, че тези документи не се изискват никъде, а само се използват за генерирането на СД.

Наистина съм много благодарна, спестихте ми няколко часа (или дни) трошене на нерви.
Здравейте,

За пръв път подавам свързаните с ДДС задължителни документи и срещам трудност.
Попълних в софтуера на НАП необходимата информация относно ДДС за месец април и генерирах 3 файла - справка-декларация, дневника за покупки и дневника за продажби.
Успях да подам справка декларацията с ел. подпис на сайта на НАП, но не намирам къде трябва да кача дневниците за покупки и продажби. Просто не откривам такава опция никъде.  Моля, някой да ми помогне - по какъв начин се подават тези дневници?
Привет!

Бих била много благодарна за отговор на следния въпрос:

Лице, практикуващо свободна професия, извършващо услуги на фирма от ЕС, и съответно регистрирано по ЗДДС чл. 97а, необходимо ли е да води официално счетоводство при счетоводител или попълването на месечни справки по ДДС и VIES са достатъчни?
Привет скъпи професионалисти,

Пред мен стои следният казус:
Ще бъда наета като консултант към Европейска институция в Люксембург за 9-10 месеца. Институцията се нуждае от ДДС номер, за да сключим договор. Доколкото разбирам най-добрият вариант е да се регистрирам като практикуваща свободна професия и след това по ЗДДС. Съответно ще плащам данък приход и всички останали осигуровки в България. Тъй като ще пребивавам в Люксембург повече от 6 месеца,  по тамошно законодателство ще бъда считана за местно пребиваваща и следователно трябва да плащам данъци върху цялостния си доход там.
Въпросът ми е има ли начин да избегна плащането на данъци в Люксембург или не. Съответно ако няма, по-добър вариант ли е да се регистрирам директно като свободно-практикуваща там и да плащам данъци само там? Също така се питам дали ако заплата ми се плаща директно в българска банкова сметка, властите в Люксембург въобще ще разберат за моето съществуване, ако не съм данъчно регистрирана там.

Благодаря много предварително за всякакви съвети и разсъждения, които имате по въпроса!

Поздрави,
Лиляна